Stralingsdetectie

Over de cursus

In samenwerking met de Nederlandse vereniging voor stralingshygiëne (NVS) organiseert de Radboudumc Health Academy een na- en bijscholing. Na deze dag bent u als toezichthoudend medewerker stralingsbescherming of als stralingsbeschermingsdeskundige weer helemaal op de hoogte van het meten van ioniserende straling. Vervolgens kan een dagdeel practicum worden gedaan, waarbij de verslaglegging zal gelden als toetsing van de opgedane kennis en vaardigheden.

Bij de scholing wordt oude kennis opgefrist, ingegaan op nieuwe ontwikkelingen en besproken welke eisen het nieuwe besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming stelt aan detectiemethoden, kwaliteitscontrole en verslaglegging. Ook het omgaan met nieuwe technieken wordt behandeld. Welke risico's zijn er bijvoorbeeld bij de ConeBeam CT en hoe begeleid en introduceer je nieuwe technieken op een verantwoorde wijze?

 

Dit leer je

  • Kennis over beeldvormende detectiemethoden (medisch)
  • Metingen in het istopenlab, kennis en vaardigheden

 

Programma

Tijdens de ochtend komen medische beeldvormende detectiemethoden aan bod. De nadruk ligt daarbij op wat u als toezichthoudend medewerker stralingsbescherming of als stralingsbeschermingsdeskundige moet weten over nieuwe beeldvormende technieken bij radiologie, tandheelkunde en mond-en aangezichtschirurgie, , nucleaire geneeskunde en radiotherapie. Hierbij kijken we niet enkel naar de techniek, maar ook naar de rechtvaardiging: de balans tussen de nieuwe beeldvormende mogelijkheden en de risico's die daarmee gepaard gaan. De middag besteden we aan metingen op het isotopenlab. Hierbij gaat het vooral om opsporen en karakteriseren van besmettingen. Maar ook afvalmonitoring, kwaliteitscontrole en verslaglegging zullen aan bod komen. Hierbij staan steeds praktijkvoorbeelden centraal. Het is ook mogelijk om aan slechts één dagdeel deel te nemen.

Het deelnemen aan het middagprogramma maakt het mogelijk om voor eind juni 2019 een dagdeel practicum te volgen. Dit kan in Nijmegen, maar ook op diverse andere plaatsen in Nederland. Bij het practicum zal opsporen, karakteriseren en opruimen van besmettingen centraal staan, gevolgd door de benodigde verslaglegging. Hierbij wordt bij voorkeur gewerkt aan de hand van protocollen van uw eigen instituut. Het meet- en vrijgaverapport zal worden beoordeeld en geldt als toetsing van de na- en bijscholing.

 

Kosten

Deelname 2 dagdelen (31-10-2018): € 350,-
Deelname 1 dageel (31-10-2019): € 200,- (incl. lunch)

Kosten van het practicum zijn afhankelijk van de gekozen locatie (meer informatie volgt). In Nijmegen bedraagt dit € 395,- inclusief de beoordeling van de verslaglegging. 

 

Accreditatie

De cursus wordt gegeven door een door de ANVS erkende instelling. Registratiepunten voor stralingsbeschermingsdeskundigen: maximaal 20 (5 punten per dagdeel, 5 punten voor een ‘voldoende’ verslag).

 

Annuleren

Bij annulering tot uiterlijk 14 dagen van tevoren wordt €35,- administratiekosten in rekening gebracht. Bij annulering na deze termijn het volledige bedrag.

 

Inschrijven

www.radboudumc.nl/stralingsdetectie 

Locatie

Radboud Auditorium
Geert Grooteplein 15
6525 EZ Nijmegen